عایقبندی و درزگیری درب و پنجره دوجداره در ساختمانها از نکاتی است، که باید در نظر گرفته شود. بهترین راهحل برای عایقبندی ساختمان، نصب و درزگیری درب و پنجره دوجداره است. در این مقاله قصد داریم، به بررسی نقش درب و پنجرههای دوجداره در عایقبندی منازل بپردازیم.
استفاده از درب و پنجره دو جداره و آلومینیومی یکی از مطمئنترین روشهای عایقبندی و کنترل هوای داخل ساختمانها است. این نوع درب و پنجرهها به دلیل دارا بودن ساختار و متریال خاص میتواند تا حدود تقریبا صد درصد مانع ورود و خروج حرارت و ذرات مضر معلق در هوا شود.
یکی از مهمترین دلایل استفاده از درب و پنجره های دوجداره در صنعت ساختمانسازی، عایقبندی ، تنظیم دمای محیط خانه و جلوگیری از ورود صدا و آلودگیهای صوتی ، در نتیجه جلوگیری از ورود سرما و گرما است.
سیستم تولید و مهندسی درب و پنجرههای دوجداره، استفاده از پروفیل مخصوص و یراق آلات ، آب بندیها، لوازم درزگیری و فریم درب و پنجره دوجداره upvc، باعث عدم نفوذ آب و غبارهای معلق در هوا به داخل محیط میشود.
در فصلهای بارندگی و سرما، می توان از نفوذ آب، رطوبت، ورود سرما و گرما، همچنین نفوذ جریان هوای آلوده و ذرات معلق در هوا اشاره کرد.
عایق بندی و درزگیری درب و پنجره دوجداره
قسمتهای مختلف درب و پنجرههای دوجداره، باعث عایقبندی ساختمان میشود. این قسمتها مانند برد شیشه دوجداره، نقش کلیدی در عایقبندی درب و پنجرههای دوجداره دارد. معمولا لاستیکهای درزگیری که در پروفیلهای مختلف به کار میروند، نقش مهمی در عایقبندی و درزگیری پنجره دوجداره دارد. این امر به دلیل موادی است، که در ساخت این نوع لاستیکها استفاده میشود. نقش اصلی لاستیکهای درزگیر، محکم کردن و جلوگیری کردن از تبادل حرارت و صدا میباشد.
شیشه دوجداره، لاستیک درزگیر و چسب عناصر اصلی برای عایقبندی و درزگیری درب و پنجره دوجداره هستند و سایر قطعات نیز تکمیلکننده این عایقبندی هستند.
ساختار شیشه دوجداره به گونهای است که مانع ورود و خروج انرژی گرمایی و سرما میشود. شیشههای دوجداره ، تاثیر چشمگیری بر کاهش هزینههای برق و گاز خواهد گذاشت.
چسبی که در اطراف درب و پنجرههای دوجداره استفاده میشود، بسیار مهم است. درزگیری درب و پنجره های دوجداره، پس از نصب کامل آنها انجام میشود، اما اگر با گذر زمان، باز هم مشکلی برای درب و پنجرههای دوجداره رخ دهد، میتوان از چسب های مخصوص درزگیری آنها را عایقبندی کرد.
رگلاژ پنجره دوجداره نیز در عایقبندی و درزگیری نقش موثری دارند. اگر درب و پنجرههای دوجداره به درستی رگلاژ نباشند، نمیتوانند عایق خوبی برای هوا و صدا باشند.
عایق بندی درب و پنجره دوجداره در برابر صدا
برای جلوگیری از نفوذ آلودگیهای صوتی به ساختمانهای جدید، اقداماتی در مورد آکوستیک کردن دیوارها و کف صورت می گیرد.
اکوستیک و عایقبندی صوتی به طرق مختلف انجام میگیرد، که در ادامه این مطلب به توضیح آنها میپردازیم.
برای عایقبندی در برابر آلودگی صوتی، میتوان از دو راه استفاده کرد. اولین راه، استفاده از جاذبها است. این روش سادهتر از دیگر روشها است. این کار با اضافه کردن سطوح جذبکننده صدا و یا پژواک، مانند پنلهای آکوستیک، امکانپذیر است. در این روش، میتوان از پنلهای ۳ سانتیمتری تزیینی نیز استفاده کرد.
روش دوم برای عایقبندی صوتی ساختمان، استفاده از دیفیوزها است. این راه مانعی درمقابل عبور آلودگیهای صوتی به شمار میرود. این پنلها طوری ساخته شدهاند که امواج صوتی با برخورد به آنها در مسیرهای متفاوت پراکنده شوند و در نتیجه مانع بازگشت صوت میشوند.
برای عایقبندی صوتی ساختمان، ۶ راه وجود دارد:
- عایق بندی صوتی به وسیله پرده ها
پردهها میتوانند مانعی برای عبور صدا و عایقبندی صوتی باشند. پارچههای سنگین مانند مخمل و پشم، اگر به عنوان پرده قرار بگیرند، میتوانند عملکرد عایقبندی مناسبی داشته باشند. البته پارچههایی وجود دارند که با تکنولوژی پیشرفته تولید شدهاند و جنس آنها، نوعی پلیاستر اصلاح شده است. این پارچهها قدرت جذب بالایی دارند و صدا را از خود عبور نمیدهند.
عایق بندی با استفاده از آکوستیک کف
مصالح جاذب صدا، همانند پد جاذب صوت، فرش و موکت، یا حتی کفپوشهای مخصوص برای عایق کردن کف ساختمان در برابر آلودگی صوتی، استفتده می شود. این مصالح نسبت به سایر مصالح، میزان جذب آلودگی صوتی بالاتری دارند .مثلا موکتهای برجسته در جذب صدا عملکرد بهتری نسبت به موکت های معمولی دارند.
- استفاده از درب های چوبی به عنوان عایق صدا
برخی اوقات منابع مختلف آلودگیهای صوتی مربوط به محیط داخلی ساختمان میباشد. به همین منظور شاید بخواهیم، اتاق خود را از نظر صوتی عایقبندی کنیم. برای آکوستیک کردن اتاقها، باید برای اتاق خود دربی انتخاب کنیم، که در هنگام بسته بودن، کاملا با چارچوب مماس شود. همچنین با توجه به معماری داخلی ساختمان میتوانیم از از درب دوجداره برای اتاقهای ساختمان استفاده کنیم، تا از صدا به داخل اتاقها نفوذ نکند.
- عایق بندی منافذ دیوار با استفاده از درزگیر
وقتی از منافذ مختلف ، هوا عبور کند، آلودگیهای صوتی نیز از آنجا عبور خواهد کرد. پس بهتر است، با بستن یا عایقبندی منافذی مانند محل عبور سیم آنتن، دریچه هود، کانالها و جعبههای تقسیم، عایق صوتی بهتری در داخل ساختمان ایجاد کنیم. برای این کار میتوانیم از فوم، چسب و یا مواد درزگیر استفاده کنیم.
- عایق بندی و آکوستیک کردن دیوارها
برای عایقبندی دیوارها میتوان از مصالح آکوستیکی استفاده کرد. بلوکهای آکوستیک باعث افزایش ضخامت دیوارها میشوند و از ورود و خروج صدا جلوگیری میکنند.
- تعویض پنجره های قدیمی با پنجره های دوجداره
یکی از عوامل موثر در نفوذ آلودگیهای صوتی، مناسب نبودن درب و پنجره است . درب و پنجره ساختمانها تاثیر زیادی بر عایق شدن ساختمان نسبت به صوت، گرد و غبار و جریان هوا دارند. معمولا درب و پنجرههای قدیمی شامل درب و پنجرههای آهنی و بعضی پروفیلهای آلومینیومی، عایقبندی مناسبی ندارند و سرو صدای زیادی را به داخل منزل منتقل میکنند.
برای عایقبندی پنجرههای قدیمی می توان از مواد درزگیر به طور موقت استفاده کرد، اما برای گرفتن نتیجه طولانی مدت بهتر است، درب و پنجرههای قدیمی ساختمان را با درب و پنجرههای دوجداره جدید تعویض کنید. البته لازم نیست نگران باشید، این کار بدون تخریب امکانپذیر است. می توانید از طرح وین کار برای تعویض پنجره قدیمی بدون تخریب استفاده کنید
- درزگیری درب و پنجره دوجداره برای سرما و گرما
یکی از بهترین روشهای جلوگیری از ورود سرما در زمستان و خروج خنکای داخل در تابستان، عایق کردن و بستن درزها است.
از آنجا که دربها، ورودی اصلی هر ساختمانی هستند، خود به خود در هنگام باز و بسته شدن سرمای زیادی را وارد یا خارج میکنند و انرژی زیادی را هدر می دهند.
در واقع میتوان گفت پنجرهها و دربها، عامل اصلی ورود و خروج سرما میباشند. با عایق کردن درزهای درب و پنجرهها میتوان از ورود و خروج سرما جلوگیری کرد و تا حد بسیار زیادی در میزان مصرف انرژی صرفهجویی کرد.
- استفاده از درزگیرهای مختلف برای درب و پنجره
درزگیرها دارای مدلهای مختلفی از قبیل فومی، وینیلی، رزینی و انواع دیگر میباشند. از درزگیرها میتوان با توجه به نیاز و نوع درب و پنجرهها استفاده کرد. مدلهای وینیلی و رزینی به راحتی برای هر درزی قابل استفاده هستند. از این درزگیرها میتوان در همه فصول استفاده کرد.
از درزگیرهای فومی برای درب و پنجرهها در خانههای قدیمی استفاده می شود زیرا این نوع درزگیرها دارای بافتی فشرده هستند و قابلیت پوشش بسیار خوبی دارند. این درزگیرها میتوانند درزها را همیشه بسته نگه دارند.
از درزگیرهای فومی، میتوان در هر چهار طرف درب و پنجره استفاده کرد. اغلب این درزگیرها در قسمت پشتی خود دارای چسب هستند. این محصولات به خوبی میتوانند بر روی سطوح مورد نظر بچسبند و از ورود و خروج هوا و اتلاف انرژی جلوگیری کنند.
- قرار دادن اشیای درزگیر در پشت درب و پنجرهها
راه دیگری برای عایق کردن و گرفتن درزهای درب و پنجره وجود دارد. در این روش با قرار دادن اشیای مختلفی مانند، پارچهها، خزها ، پتوها، و … ، میتوان مانع عبور هوا شد. البته برای کاربردی بودن این روش، باید از شئ یا پارچهای استفاده کرد، که درون آن پر باشد.
استفاده از پردههای دو لایه یا سه لایه
یکی دیگر از راه های عایق کردن و بستن درزهای درب و پنجره ها، نصب پردههای دو یا سه لایه میباشد. در این روش میتوانیم با نصب یک لایه پرده حریر زیر پرده قبلی، از ورود و خروج سرما جلوگیری کنیم. از مزیتهای نصب پردههای دو یا سه لایه این است. همچنین استفاده از این روش با توجه به اقلیم آب و هوایی منطقهای امکانپذیر است. معمولا استفاده از این روش، نسبت به سایر روشها آسانتر و کمهزینهتر است .
- استفاده از پلاستیک برای جلوگیری از ورود و خروج هوا
روشی که بسیار سریع و از لحاظ اقتصادی، مقرون به صرفه است روش وکیوم کردن پنجره توسط پلاستیک است که در این روش کافی است، که پلاستیک مورد نظر را بیش از اندازه درزهای درب و پنجره ها برش دهید و آن را با نوار چسب در اطراف محکم بچسبانید. در صورتی که بخواهید پلاستیک را به صورت کامل بر روی درب و پنجرهها ببندید، میتوانید از سشوار استفاده کنید. ابتدا پلاستیک را به وسیله سشوار گرم کنید تا جمع و چروک شود، سپس آن را به طور کامل بر روی سطح پنجره بچسبانید.
- استفاده از کرکره برای ممانعت از ورود و خروج حرارت
روش دیگری که برای جلوگیری از هوای سرد توصیه میشود، استفاده از پرده کرکرهای و سایبانهای مخصوص درب و پنجرهها میباشد. هنگامی که از سایبانهای حفرهدار برای پنجرهها استفاده میکنید، در واقع، مانع اتلاف انرژی و ورود و خروج هوای نامناسب در ساختمان میشوید. سایبان و کرکرهها، نصب راحتی دارند و با سرعت بالایی قابل نصب و تعویض هستند.
- لاستیکها و چسبهای مخصوص درزگیری و عایقبندی
در درزگیری و آببندی پنجرههای دوجداره ، از لاستیک مخصوص درب و پنجره استفاده می شود. این لاستیکها باعث افزایش عملکرد عایقبندی میشوند و مانع نفوذ صدا ، گرما و آب به داخل ساختمان می شوند .درزگیری با استفاده از این لاستیکها تنها برای درب و پنجرههای دوجداره امکانپذیر است.
لاستیک درزگیر درب و پنجره دوجداره از باکیفیتترین مواد خام و همچنین پروپلین اتیلن دین مونومر تشکیل شده است این نوع مواد باعث مقاومت پنجره دوجداره در برابر نور خورشید، اکسید شدن در برابر هوا، مقاومت سیستم پنجرههای دو جداره در برابر فشار هوا و تحمل اختلاف دمایی بالا خواهد شد. این لاستیکها، عایقبندی پنجرههای دوجداره یو پی وی سی و پروفیل آلومینیومی را تضمین خواهد کرد.
درب و پنجرههای دوجداره، به سبب قرار گرفتن این لاستیک و ثابت بودن آن بر روی پروفیل هنگام تولید، لاستیک کاملا به یکدیگر جوش خورده و میزان عایق بودن را افزایش می دهد. پروفیلهای استفاده شده در درب و پنجرههای دوجداره دارای عمر مفید و استحکام بسیار بالایی هستند و به سبب مجهز بودن به درزگیرها، در مقابل صدا، غبار، آب و ضربه و طوفانهایی با شدت بیش از ۱۵۰ کیلومتر در ساعت، بدون لرزش و مقاوم میباشد.
یکی از مهمترین ویژگیهای لاستیکهای درزگیر در درب و پنجره دو جداره، استمرار و باقی ماندن در کیفیت اولیه است. ابعاد و میزان مقاوت و کشش لاستیکهای مورد استفاده در پنجرههای دوجداره توسط دستگاههای مخصوص سنجیده میشود. به این ترتیب، علاوه بر افزایش مقاومت و طول عمر در برابر عوامل داخلی و خارجی، عایقبندی نیز به بهترین نحو انجام میشود.
چسب سیلیکونی نیز برای آببندی و درزگیری درب و پنجرههای دوجداره و آلومینیومی قابل استفاده است. البته لازم به ذکر است، که در صورت مختل شدن ویژگی درزگیری و عایقبندی درب و پنجره، انجام عملیات چسب زنی در هر زمانی ممکن است.
چسبهای سیلیکونی دارای قابلیت چسبندگی و درزگیری عالی هستند. این چسبها پس از خشک شدن ضد آب است و در برابر باران، برف و تابش مستقیم آفتاب مقاومت دارد. چسبهای سیلیکونی قابلیت ارتجاعی خود را پس از خشک شدن حفظ میکنند و به علت نرم بودن، استفاده از آنها آسان است. این چسبها همچنین پس از خشک شدن، در برابر اشعه یو وی مقاومت دارند و خاصیتشان را از دست نمیدهند. همچنین قابل رنگآمیزی و ضد باکتری هستند و به رنگشان به زردی متمایل نمیشود.
آموزش رگلاژ کردن درب و پنجره دوجداره
جلوگیری از تبادل حرارتی، ورود گرد و غبار و آلودگیهای صوتی از جمله دلایلی است، که برای تعویض پنجره های قدیمی با دوجداره بایستی صورت گیرد ، اقدام کرد. عایقبندی درب و پنجره دوجداره در صورتی کامل است، که در زمان تولید، میان لنگه بازشونده و قاب درب و پنجره دوجداره و دیوار محل نصب، فاصلهای وجود نداشته باشد. برای رفع این مشکل باید لولای درب و پنجره دوجداره را رگلاژ کرد.
عدم رگلاژ یراقآلات درب و پنجره دوجداره باعث بروز مشکلاتی از قبیل سختی در باز و بسته شدن، عدم حرکت روان دستگیرهها، فاصله افتادن میان لنگه بازشو نده و فریم، مشکل در تغییر حالتهای بازشو و عملکرد نامناسب درب و پنجرهها میشود.
برای رگلاژ کردن درب و پنجرهها، باید ابتدا کاور لولا را خارج کنیم. یعنی ابتدا پنجره را باز کرده و سپس با استفاده از پیچ گوشتی یا آچار آلن کاور را آزاد و جا به جا کنیم.
برای رگلاژ لنگه بازشونده درب یا پنجره دوجداره، لازم است، آنها را در محور افقی و عمودی جا به جا کنیم. برای حرکت در محور افقی میتوانیم از آچار آلن ۵ میلیمتری استفاده کنیم و پیچ رگلاژ را که به صورت افقی قرار گرفته است، باز وبسته کنیم. با بازو بسته کردن پیچ رگلاژی لنگه بازشوی درب یا پنجره به صورت افقی حرکت میکند و قابل جا به جایی است. پیچ را باید تا جایی حرکت دهیم که با بسته شدن لنگه بازشو در جهت افقی، مشکل عدم انطباق رفع شود.
برای رگلاژ کردن به صورت عمودی، به پیچ بالا لولای سه بعدی و آچار آلن ۴ میلیمتری نیاز داریم. برای انجام این کار، ابتدا کاور لولای درب و پنجره دو جداره وین کار را باز میکنیم و با استفاده از آچار آلن، پیچ را میچرخانیم. با چرخاندن پیچ در جهت ساعت ، لنگه بازشونده به سمت بالا حرکت میکند و در صورتی که آن را در جهت خلاف ساعت بچرخانیم، پیچ به طرف پایین حرکت خواهد کرد.
رگلاژ هر دو جهت افقی و عمودی را باید به صورت موازی انجام دهیم، تا به حالت مناسب و صحیحی برای باز و بسته شدن لولا برسیم. در نهایت با انجام دادن این مراحل میتوانیم درب و پنجرهها را به درستی رگلاژ کنیم.